onsdag den 17. juni 2020

9c undersøger lyd og bølger

Hvad er lyd?


Vi er alle vildt gode til at genkende lyde. Vi kan faktisk bestemme tid, sted, handling og måske også årstid, ud fra lydoptagelser.

Lyd beskrives i fysik som bølger.
Vi ser nærmere på frekvens, bølgelængde, lydens fart, bølgeformlen.
Hvordan opfatter vi lyde med øret?

Hvad er Hertz, decibel, bølgelængde...



Lyd er bølger. En bølge har en bølgetop og en bølgedal.
Afstanden mellem bølgetop og bølgetop kaldes bølgelængde. Lambda er det græske bogstav, vi bruger for bølgelængde.
Amplitude er bølgens udsving i forhold til hvilestillingen.



Her er alle lydtegninger.
Opgaven bestod i at optage en lyd ved vandet, i byen, i skolegården, lyden af en bybus. Der skulle indgå en eller anden form for handling. Lyden tegnes.





Sidste naturfagstime i 9b og 9c

I dag, onsdag den 17. juni har vi den sidste naturfagstime i 9c.
Den sidste i 9b var i sidste uge, hvor vi besøgte Trelde Næs.

Tak for skoleåret 2019/2020 og en masse spændende fysik, kemi, geografi og biologi.
Jeg synes selv, bloggen her vidner om mange forskellige spændende emner, højt fagligt indhold og en nysgerrig, undrende, undersøgende og eksperimentel indgang i naturfagene.

Tak for jeres nysgerrighed.

Jeg ønsker jer alle en god sommerferie og alt mulig held og lykke med det, I skal i gang med efter ferien.

Bloggen lukker for denne gang.

Venlig hilsen
Steen

onsdag den 3. juni 2020

9b holder oplæg i naturfag

Oplæg i 9c i naturfag

Tak for jeres oplæg. I er velforberedte og klar til at fortælle og vise at det, som I siden begyndelsen af april har undersøgt, læst om, eksperimentetet med, regnet på, bygget modeller og så videre.

En af de vigtige ting, som I gerne skulle have lært i naturfag er altid at underbygge med data. Når I fremlægger resultater eller fagligt stof, så brug en tabel, lav en graf, et cirkeldiagram eller en illustration, som viser noget væsentligt om jeres "påstande".
Lav undersøgelser og opstil hypoteser, som I bruger tid på at påvise eller afvise. Diskuter, om deres resultater er gode nok til, at de kan bruges som dokumentation. Perspektiver til aktuelle emner i samfundet.

Her følger et kort resume af jeres oplæg. Rækkefølgen er som de blev fremlagt onsdag den 3. juni i fysiklokalet.

1. Rent grundvand er vigtigt
Nedbør siver langsomt gennem jordlagene, nogle gange kan det tage 40 år, andre gange 10.000 år. Letopløselige gødningssalte kan opløses i vandet og nogle gange sive med ned i grundvandet. Sæberester fra bilvask, pesticider i sprøjtegifte er de største problemer for et fortsat rent grundvand. Det må vi kunne finde en løsning på.

2. Hvordan kan vi udnytte pladsen i storbyer til bæredygtig produktion?
I flere og flere byer bygger man vindmøller i højhuse, Urban Garden, byhaver. Der er en række udfordinger omkring transport af grønsager, stordrift, CO2 og bæredygtighed. Mennesker og fællesskaber mellem mennesker.

3. Vindenergi er en bæredygtig måde at lave energi på
Vindenergien i Danmark er den største vedvarende energikilde. På en solskinsdag kan det umiddelbart se ud til, at solenergi er dobbelt så stor. Men på et år er vind meget større end solenergi i Danmark. Energinet, Horns Rev 3, energiøer, potentiel energi Epot=mgh og FNs verdensmål er omdrejningspunktet i dette oplæg.

4. Drivhusgasser er både naturlige og menneskeskabte
Drivhusgasserne CO2 og metan har stor betydning for klima, for at tilbageholde varme på Jorden, for temperaturen i luften i atmosfæren. Klimaforandringerne har været forudsagt af forskere i over 100 år. Det drøftes stadig i løsninger og nyeste forskning viser os, at det er muligt at lagre CO2, at binde CO2 i kemiske forbindelser, at fremstille bioethanol, at binde CO2 med H2, som kan fremstilles ved elektrolyse af vand.

5. Samfund og mennesker udleder stoffer til naturen. Hvad gør vi?
Går Jorden under? Brænder ilden under Jorden? Har vi en chance? Mennesker og samfund udleder plast, CO2, affald, luftforurening, kemikalier og det danner syreregn, klimaforandringer. Vi bliver nød til at tage stilling. Historisk set har vi gennem få århundrede gennemgået en udvikling fra et landbrugssamfund til et industrisamfund (industrialisering) til et servicesamfund med en stor tertiær sektor.
Hvad kan vi gøre? Det har gruppen heldigvis masser af gode ideer til, så det brænder ikke helt så meget under Jorden, som vist med modellen.
Løsninger: dele viden, uddanne ingeniører, hjælpe andre lande, gå forrest, påvirke verden, deltage i COP-møder om klima, genbruge tøj, benytte kollektiv trafik, benytte håndværkerbidrag til klimaforbedringer af huse, købe elbiler (der er en stigning), spise grønsager i stedet for kød.

6. Er alle slags stråling farlig for mennesker?
Alfa (heliumkerner), beta (elektroner), gamma (bølger) er alle radioaktive, ioniserende i større eller mindre grad. Stråling møder vi mange steder. Oplægget handler om Kbaggrundsstråling, radon fra undergrunden (Bornholm), kulstof-14, Dansk center for partikelterapi (protoner i stedet for røntgen). Der perspektiveres til Chernobyl-ulykken i 1986. Stråling giver senskader og kan udvikle sig til forskellige kræftformer - nogle gange kan det tage mange år.

7. Kan vi beregne CO2-udledning fra køer og kvægproduktion og gødning på marker i Danmark?
I oplægget vises det med matematik, hvordan vi kan beregne mængderne af CO2, som udledes dels ved kvægproduktion og ved (over-)gødning af marker. Matematik er en vigtig del af naturvidenskab, et vigtigt redskab til beregninger af data. Beregningerne sammenlignes med at hver dansker udleder 17000 kg CO2 pr. år.

8. Er der mikroplast i blåmuslinger?
Hvordan virker en blåmusling? Kan den filtrere vandet for små dyr? Og hvad sker der, hvis der er mikroplast i havvandet? Hvis mikroplast ender i blåmuslinger, så ender det også i fisk og i mennesker.
Saltvand, sol, bølger nedbryder store stykker plast til små stykker plast. Vi kalder det mikroplast. Vi skal blive bedre til at håndtere affald, ikke lade det ende i havene, udvikle bioplast. Og overveje forskellen mellem at noget bliver opløst, nedbrudt og eventuelt bionedbrudt. Fremtiden må være bionedbrydeligt plast.

9. Hvad er ioniserende stråling?
Stråling er mange ting. Noget er ioniserende - andet er ikke-ioniserende. Hvad betyder det egentligt, at stråling er ioniserende? Og hvornår er alfa, beta, gamma farligt, kraftigt, stærk stråling? Stråling kan danne senskader, som gennem kort eller lang tid udvikler kræft.
Kræft kan behandles med partikelterapi, som er en ny måde at bruge protoner fra brint-atomer til at slå kræftceller ihjel.

10. Hvor skal bæredygtig energi komme fra i fremtiden?
Klimaforandringer gør det strengt nødvendigt, at vi i nær fremtid ændrer energikilder til vedvarende energikilder. Men hvordan skal det ske? Biogas og udnyttelse af organisk affald til produktion af biogas kan være en mulig løsning. Danmark ligge allerede på 4. pladsen i bæredygtig energiproduktion. Men vi skal stadig gøre meget.

11. Thorium som energikilde i atomkraft?
Kan vi anvende grundstoffet thorium, beskyde en isotop af dette grundstof og bruge det i en ny type atomkraftanlæg. Der er fordele og ulemper. Der er masser af thorium i undergrunden, men prisen og teknologien er måske ikke helt på plads endnu. Det radioaktive affald er også et problem med nye typer atomkraftanlæg, selvom affaldet fra et thorium-atomkraftanlæg kunne vise sig at være radioaktivt i kortere tid end traditionelle atomkraftværker.
Holdninger, politik, økonomi er vigtige faktorer i valget af fremtidens bæredygtige energikilder.

Tak til 9b for en god naturfagsdag. Venlig hilsen Steen













tirsdag den 2. juni 2020

9c Oplæg i naturfag - tirsdag den 2. juni

Liste over elevoplæg i naturfag i 9c



Alle har i april-maj arbejdet med formulering af fire til seks arbejdsspørgsmål. Disse spørgsmål til geografi, biologi og fysik/kemi blev udgangspunkt for det videre arbejde med oplæg.
Mange grupper har lavet små forsøg og undersøgelser hjemme i køkkenet.
Alle grupper benyttede Powerpoint til præsentationer, dispositioner, stikord, tegninger og billeder af forsøg og resultater, samt små videoklip.

Et oplæg varede 15 minutter pr. gruppe.
Oplægget erstatter den fælles faglige mundtlige prøve i naturfagene.

Her følger et kort resume af 9c’s oplæg. De er listet i den rækkefølge, som de blev fremlagt i, tirsdag i skolens fysiklokale. Nederst er et udvalg af modeller fra oplæggene.

Stor tak for jeres engagement, for at I har været gode til at søge og lytte til vejledning, at I har været kreative i jeres måder at undersøge og at I har sat jer ind i et fagligt stof. Læs bare videre her...

1. Skadelig stråling
Mennesker, dyr og planter udsættes for mange typer stråling. Er der sammenhæng mellem hudfarve, klimazone, indhold af D-vitamin i fødevarer og årsagen til, at vi har forskellige hudtyper?

2. Sandfilteret i et rensningsanlæg
Der er flere gode grunde til at rense spildevand. Store affaldsdele sorteres fra, kemikalier ender ikke i naturen og ikke mindst undgås iltsvind, når spildevand renses biologisk, mekanisk og kemisk, inden det udledes.
Sandfilteret undersøges og med "sky" laves forskellige vækstforsøg med bakterier fra forskellige lag i et sandfilter, der filtrerer vand fra en havedam med fisk.

3. Plast og bæredygtige sugerør
Det tager 5 sekunder af producere et plastsugerør, det tager 5 minutter at bruge det til at drikke og det tager naturen 500 år at nedbryde det. Her er et problem. 25% af al plast bruges til emballage. 70% af al plastaffald i havene stammer fra emballage.
Der findes alternativer til sugerør af plast, nemlig glas, metal, bambus, pap, chitusan (ikke i Danmark), halm, siv. Nogle er gode, da de kan sorteres til kompos efter brug. Der undersøges med koldt og varmt vand, holdbarhed, pris pr. stk...

4. Mennesker og dyr udsættes for stråling
Stråling består af kortbølget (uv-stråling), synligt lys og langbølget lys (infrarød). UV-index har en vigtig betydning for hvor længe vi må være i solen. Øjet opfanger det synlig lys af de elektromagnetiske bølger fra solen og lyskilder.

5. Rent drikkevand i fremtiden. Og hvad med vand på Mars?
Livet på Jorden afhænger af vand og adgang til drikkevand er vigtig. Grundvand hedder råvand og bliver til drikkevand efter iltning (hvor metal-ioner som jern og magnesium fjernes) og filtrering. På Mars er vandet flydende og meget saltholdigt. Det kan være flydende ned til -70 grader C.
Der findes forskellige måder at rense vand, EcoBlue, fordampning, Warka Water...

6. UV-stråling er farlig
UV-stråling kan deles op i tre typer, UVA, UVB, UVC. UVC stoppes af ozonlaget i atmosfæren og er ikke noget stort problem på jordens overflade. UVA og UVB trænger ned i huden og kan give forskellige skader. Et forsøg med spegepølse kan vise noget om, hvordan UV-stråling påvirker kroppen.

7. Luftforurening er et problem. Hvordan løser vi udfordringen?
CO2 og metan findes både som naturlige gasser i det naturlige kredsløb, i den naturlige drivhuseffekt og også menneskeskabt. Det er de menneskeskabte drivhusgasser, mest dannet ved forbrænding af fossile brændsler og afffaldsforbrænding.
FNs verdensmål og en reduktion af produktion af kød fra kvæg og svin kan være en løsning.

8. Husholdningsaffald er noget vi udleder
Stigningen i mængden af affald er voldsom. Affald og luftforurening danner ændringer i klima, som danner ændringer i klimaet, vejret og betyder, at folk må flygte. Det hedder miljøflygtninge.
Corona-krisen betyder måske, at 2020 bliver det år, hvor udledning af vender og bliver mindre i fremtiden. Husholdningsaffald og spildevand er forskellig i land og by.

9. Rensning af spildevand
Rensning af spildevand optager mange af grupperne, som arbejder med drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Men en model forklares principperne, og vi drøfter om det hedder forklaring eller for-klaring. Kroppen har behov for vand blandt andet som transportmiddel i blod. Køkkensalt opløses forholdsvis let i vand og temperaturen betyder ikke det store for NaCl opløselighed. Omkring 36 gram køkkensalt i 100 ml vand.

10. Stråling fra radioaktive kerner er et problem
En flot teoretisk gennemgang med mange flotte modeller. Begreber som Coulomb, kernekræfter, isotopkort, radon og atomkraft. Modellerne taler for sig selv.

11. FNs verdensmål nr. 6 om drikkevand
Rent vand er livsnødvendigt for alt levende. Derfor er viden og kampen om at sikre rent drikkevand meget vigtig og aktuel. Modeller, forsøg med osmose, forsøg med aktivt kul, undersøgelser af kartofler og vingummibamser i saltvand og faglig viden er forudsætninger for et flot projekt. Det hele fremlægges sikkert og fagligt.

Tak til 9c for en god naturfagsdag. Venlig hilsen Steen

















9c undersøger lyd og bølger

Hvad er lyd? Vi er alle vildt gode til at genkende lyde. Vi kan faktisk bestemme tid, sted, handling og måske også årstid, ud fra lydopta...