tirsdag den 2. juni 2020

9c Oplæg i naturfag - tirsdag den 2. juni

Liste over elevoplæg i naturfag i 9c



Alle har i april-maj arbejdet med formulering af fire til seks arbejdsspørgsmål. Disse spørgsmål til geografi, biologi og fysik/kemi blev udgangspunkt for det videre arbejde med oplæg.
Mange grupper har lavet små forsøg og undersøgelser hjemme i køkkenet.
Alle grupper benyttede Powerpoint til præsentationer, dispositioner, stikord, tegninger og billeder af forsøg og resultater, samt små videoklip.

Et oplæg varede 15 minutter pr. gruppe.
Oplægget erstatter den fælles faglige mundtlige prøve i naturfagene.

Her følger et kort resume af 9c’s oplæg. De er listet i den rækkefølge, som de blev fremlagt i, tirsdag i skolens fysiklokale. Nederst er et udvalg af modeller fra oplæggene.

Stor tak for jeres engagement, for at I har været gode til at søge og lytte til vejledning, at I har været kreative i jeres måder at undersøge og at I har sat jer ind i et fagligt stof. Læs bare videre her...

1. Skadelig stråling
Mennesker, dyr og planter udsættes for mange typer stråling. Er der sammenhæng mellem hudfarve, klimazone, indhold af D-vitamin i fødevarer og årsagen til, at vi har forskellige hudtyper?

2. Sandfilteret i et rensningsanlæg
Der er flere gode grunde til at rense spildevand. Store affaldsdele sorteres fra, kemikalier ender ikke i naturen og ikke mindst undgås iltsvind, når spildevand renses biologisk, mekanisk og kemisk, inden det udledes.
Sandfilteret undersøges og med "sky" laves forskellige vækstforsøg med bakterier fra forskellige lag i et sandfilter, der filtrerer vand fra en havedam med fisk.

3. Plast og bæredygtige sugerør
Det tager 5 sekunder af producere et plastsugerør, det tager 5 minutter at bruge det til at drikke og det tager naturen 500 år at nedbryde det. Her er et problem. 25% af al plast bruges til emballage. 70% af al plastaffald i havene stammer fra emballage.
Der findes alternativer til sugerør af plast, nemlig glas, metal, bambus, pap, chitusan (ikke i Danmark), halm, siv. Nogle er gode, da de kan sorteres til kompos efter brug. Der undersøges med koldt og varmt vand, holdbarhed, pris pr. stk...

4. Mennesker og dyr udsættes for stråling
Stråling består af kortbølget (uv-stråling), synligt lys og langbølget lys (infrarød). UV-index har en vigtig betydning for hvor længe vi må være i solen. Øjet opfanger det synlig lys af de elektromagnetiske bølger fra solen og lyskilder.

5. Rent drikkevand i fremtiden. Og hvad med vand på Mars?
Livet på Jorden afhænger af vand og adgang til drikkevand er vigtig. Grundvand hedder råvand og bliver til drikkevand efter iltning (hvor metal-ioner som jern og magnesium fjernes) og filtrering. På Mars er vandet flydende og meget saltholdigt. Det kan være flydende ned til -70 grader C.
Der findes forskellige måder at rense vand, EcoBlue, fordampning, Warka Water...

6. UV-stråling er farlig
UV-stråling kan deles op i tre typer, UVA, UVB, UVC. UVC stoppes af ozonlaget i atmosfæren og er ikke noget stort problem på jordens overflade. UVA og UVB trænger ned i huden og kan give forskellige skader. Et forsøg med spegepølse kan vise noget om, hvordan UV-stråling påvirker kroppen.

7. Luftforurening er et problem. Hvordan løser vi udfordringen?
CO2 og metan findes både som naturlige gasser i det naturlige kredsløb, i den naturlige drivhuseffekt og også menneskeskabt. Det er de menneskeskabte drivhusgasser, mest dannet ved forbrænding af fossile brændsler og afffaldsforbrænding.
FNs verdensmål og en reduktion af produktion af kød fra kvæg og svin kan være en løsning.

8. Husholdningsaffald er noget vi udleder
Stigningen i mængden af affald er voldsom. Affald og luftforurening danner ændringer i klima, som danner ændringer i klimaet, vejret og betyder, at folk må flygte. Det hedder miljøflygtninge.
Corona-krisen betyder måske, at 2020 bliver det år, hvor udledning af vender og bliver mindre i fremtiden. Husholdningsaffald og spildevand er forskellig i land og by.

9. Rensning af spildevand
Rensning af spildevand optager mange af grupperne, som arbejder med drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Men en model forklares principperne, og vi drøfter om det hedder forklaring eller for-klaring. Kroppen har behov for vand blandt andet som transportmiddel i blod. Køkkensalt opløses forholdsvis let i vand og temperaturen betyder ikke det store for NaCl opløselighed. Omkring 36 gram køkkensalt i 100 ml vand.

10. Stråling fra radioaktive kerner er et problem
En flot teoretisk gennemgang med mange flotte modeller. Begreber som Coulomb, kernekræfter, isotopkort, radon og atomkraft. Modellerne taler for sig selv.

11. FNs verdensmål nr. 6 om drikkevand
Rent vand er livsnødvendigt for alt levende. Derfor er viden og kampen om at sikre rent drikkevand meget vigtig og aktuel. Modeller, forsøg med osmose, forsøg med aktivt kul, undersøgelser af kartofler og vingummibamser i saltvand og faglig viden er forudsætninger for et flot projekt. Det hele fremlægges sikkert og fagligt.

Tak til 9c for en god naturfagsdag. Venlig hilsen Steen

















9c undersøger lyd og bølger

Hvad er lyd? Vi er alle vildt gode til at genkende lyde. Vi kan faktisk bestemme tid, sted, handling og måske også årstid, ud fra lydopta...