Her er de vigtigste billeder fra 9b forsøg med induktion.
En elmotor får en rund magnet til at dreje hurtigt rundt. Pyy... så slipper vi da selv for at udføre arbejdet med at bevæge magneten.
Spolens vindingstal har betydning for de inducerede spænding.
Vi har tre måder at måle på.
Galvanometeret er en lille viser der svinger.
Multimeteret kan også måle vekselspænding.
Et andet instrument viser et billede af vekselspændingen. Det ligner en bølge.
Thomas gruppe havde ikke nogen rund magnet. Derfor lavede de deres egne undersøgelser.
Og der var noget, der ikke kunne passe. Spolen med 400 vindinger tiltrak flere clips .end spolen med 1600 vindinger. Men det kan jo ikke passe?
Vi fik indsat amperemeter i serieforbindelse og kunne se at strømmen var 2A i 400 vindinger og 0,1A i 1600 vindinger. Så strømstyrken var ikke den samme. Og ledningernes tykkelse er heller ikke den samme i de to spoler. Med lidt hjælp ændrede vi lidt på kredsløbene, så vi kunne sammenligne spolernes evne til at tiltrække clips.
Og det viste sig at 1600 vindinger tiltrækker mange flere clips end 400 vindinger, hvis strømstyrken er ens i de to spoler.
Andreas spurgte ganske klogt: Hvordan kan det være, at strømmens retning har betydning for magnetfeltets retning. Hvorfor er det vigtigt, at vide hvilken vej ledningen er vikler rundt om sømmet i en elektromagnet.
Forklaringen skal vi finde i H. C. Ørsteds forsøg. Han opdagede at strøm i én ledning giver et magnetfelt. Og her bliver det vigtigt at vide, at magnetfeltet går fra nordpol til sydpol. Læs side 90-91 i NyPrisma9 om H. C. Ørsteds forsøg.
Oscilloskopet er et måleapparat som kan vise et billede af vekselstrøm. På skærmen kan man indstille x-akse og y-akse og få et billede frem af en vekselstrømskurve. Kurven kaldes en sinuskurve og bølger op og ned.
På youtube findes en samling af små film om atomet, radioaktivitet, atomkraft og atombomben. Se filmene og få styr på atomet. https://www.youtube.com/results?search_query=videnskanylen
Vi opdager at spolernes ledninger på spolerne med 200, 400 og 1600 vindinger IKKE er lige tykke. Men har det en betydning? Hvorfor er tråden i spolen med 1600 vindinger meget tynd i forhold til spolen med 200 vindinger?
Har du nu helt styr på gribereglen?
Det er vigtigt at tegne strømmens retning på tegningen som det første.
Strømmen går fra + til -. Tegn pile på tegningen.
Nu kan du gøre det næste:
Grib om spolen, så fingerne peger i strømmens retning.
Så dannes der en nordpol til tommelfingersiden.