Fremtidens
bæredygtige produktion
Case 3:
Økologisk og bæredygtig produktion
Indledning
|
I supermarkeder kan man i dag vælge mellem økologiske fødevarer og
konventionelle fødevarer. Økologiske landbrug producerer fødevarer uden brug
af sprøjtemidler og gift. Det er der både fordele og ulemper ved.
|
Problemstilling
|
Er der forskel på, om en vare er produceret bæredygtigt eller
økologisk? Er økologisk landbrug bæredygtig?
|
Arbejdsspørgsmål
|
Hvad er forskel og lighed mellem økologisk landbrug og konventionelt
landbrug?
Hvilke love og regler findes der for økologi?
Hvad fortæller Ø-mærket om en fødevare?
Hvad vil det sige, at en vare er produceret økologisk?
Undersøg i jeres klasse hvor stor en andel der spiser økologiske
fødevarer.
Undersøg om det er en fordel for miljøet, hvis alle varer bliver
produceret økologisk
|
Gruppearbejde: I skal løse følgende opgaver:
Opgave 1: I skal besvare
arbejdsspørgsmålene. Skriv 1 A4-ark
med arbejdsspørgsmål og svar.
Opgave 2: I skal finde tre
modeller. En model fra geografi, en model fra biologi og en model fra
fysik/kemi. Det kan være temakort fra Atlas, illustration af processer,
tegninger med pile, grafer eller en anden form for model. Sæt modellerne ind i
et powerpoint på maks. 3 sider (geo, bio, fysik/kemi).
Opgave 3: I skal lave en undersøgelse. Find tre forsøg fra biologi og fysik/kemi som I vil
gennemføre. Tilrettelæg en undersøgelse, hvor I opstiller en hypotese,
indsamler data og fortolker data.
Opgave 4: Skriv en kort konklusion.
Hvilke perspektiver er der for fremtiden? Hvad viser jeres undersøgelser? Har I
fundet en løsning?
Fagbøger fra geografi, biologi og fysikkemi
Links: globalis.dk, biologifaget.dk, geografifaget.dk,
fysikkemifaget.dk
Landbruget udnytter naturens processer for at få størst muligt udbytte. Man skelner mellem økologisk og konventionelle landbrug.
Økologiske landbrug tager udgangspunkt i naturens kredsløb. Man må ikke anvende kunstgødning men kun naturgødning. Naturgødning er gødning fra husdyr (fx. køer og grise). I økologiske landbrug må man heller ikke sprøjte med giftstoffer. I økologiske landbrug må man bekæmpe angreb på afgrøderne på andre måder.
I konventionelle landbrug må man anvende kunstgødning, sprøjtemidler og giftstoffer for at forøge udbyttet.
Ø-mærket https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/%C3%98-m%C3%A6rket.aspx
Lav en undersøgelse fx som et ark med spørgsmål.
Køber I økologiske madvarer hjemme hos jer? (ja/nej)
Hvis der svares ja, kan I stille spørgsmål om hvilke fødevarer der købes:
grønsager, frugt, mælkeprodukter, kød, pålæg, mel.
Er det en fordel, hvis alle fødevarer produceres økologisk?
Hvilke problemstillinger kan der opstå: mængde af fødevarer, risiko for angreb på afgrøder, bæredygtig udnyttelse af landbrugsjorden.