fredag den 18. oktober 2019

9bc CASE 3 - Fremtidens bæredygtige produktion


Fremtidens bæredygtige produktion

Case 3: Økologisk og bæredygtig produktion

Indledning
I supermarkeder kan man i dag vælge mellem økologiske fødevarer og konventionelle fødevarer. Økologiske landbrug producerer fødevarer uden brug af sprøjtemidler og gift. Det er der både fordele og ulemper ved.
Problemstilling
Er der forskel på, om en vare er produceret bæredygtigt eller økologisk? Er økologisk landbrug bæredygtig? 
Arbejdsspørgsmål
Hvad er forskel og lighed mellem økologisk landbrug og konventionelt landbrug?

Hvilke love og regler findes der for økologi?

Hvad fortæller Ø-mærket om en fødevare?

Hvad vil det sige, at en vare er produceret økologisk?

Undersøg i jeres klasse hvor stor en andel der spiser økologiske fødevarer.

Undersøg om det er en fordel for miljøet, hvis alle varer bliver produceret økologisk


Gruppearbejde: I skal løse følgende opgaver:
Opgave 1: I skal besvare arbejdsspørgsmålene. Skriv 1 A4-ark med arbejdsspørgsmål og svar.
Opgave 2: I skal finde tre modeller. En model fra geografi, en model fra biologi og en model fra fysik/kemi. Det kan være temakort fra Atlas, illustration af processer, tegninger med pile, grafer eller en anden form for model. Sæt modellerne ind i et powerpoint på maks. 3 sider (geo, bio, fysik/kemi).
Opgave 3: I skal lave en undersøgelse. Find tre forsøg fra biologi og fysik/kemi som I vil gennemføre. Tilrettelæg en undersøgelse, hvor I opstiller en hypotese, indsamler data og fortolker data.
Opgave 4: Skriv en kort konklusion. Hvilke perspektiver er der for fremtiden? Hvad viser jeres undersøgelser? Har I fundet en løsning?






Fagbøger fra geografi, biologi og fysikkemi
Links: globalis.dk, biologifaget.dk, geografifaget.dk, fysikkemifaget.dk


Landbruget udnytter naturens processer for at få størst muligt udbytte. Man skelner mellem økologisk og konventionelle landbrug.

Økologiske landbrug tager udgangspunkt i naturens kredsløb. Man må ikke anvende kunstgødning men kun naturgødning. Naturgødning er gødning fra husdyr (fx. køer og grise). I økologiske landbrug må man heller ikke sprøjte med giftstoffer. I økologiske landbrug må man bekæmpe angreb på afgrøderne på andre måder.

I konventionelle landbrug må man anvende kunstgødning, sprøjtemidler og giftstoffer for at forøge udbyttet.

Ø-mærket https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/%C3%98-m%C3%A6rket.aspx

Lav en undersøgelse fx som et ark med spørgsmål.
Køber I økologiske madvarer hjemme hos jer? (ja/nej)
Hvis der svares ja, kan I stille spørgsmål om hvilke fødevarer der købes:
grønsager, frugt, mælkeprodukter, kød, pålæg, mel.

Er det en fordel, hvis alle fødevarer produceres økologisk?
Hvilke problemstillinger kan der opstå: mængde af fødevarer, risiko for angreb på afgrøder, bæredygtig udnyttelse af landbrugsjorden.

9c undersøger lyd og bølger

Hvad er lyd? Vi er alle vildt gode til at genkende lyde. Vi kan faktisk bestemme tid, sted, handling og måske også årstid, ud fra lydopta...